Nieuws  
 

Slimme verbindingen met het Internet of Things (IoT) gaan ondernemers helpen de energieverspilling te stoppen. Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kwh elektriciteit verbruiken zijn sinds 1 juli dit jaar wettelijk verplicht om energie te besparen én de overheid hierover te informeren. Administratieve rompslomp? ‘Wel nee!’ Volgens Edwin Muller kan de realisatie van dit nobele idee schoonheid in eenvoud zijn: ‘Let Things Talk’.

‘Energie kan veel efficiënter verbruikt worden. Apparaten hoeven alleen maar te vertellen of, en wat, zij aan energie verbruiken. Als je dat weet, dan kun je gericht energie besparen, en verbruik je alleen energie wanneer het echt nodig is. Weg verspilling’, vertelt Edwin Muller, initiatiefnemer van Let Things Talk. Het is de reden waarom hij komt met een ‘Digitaal Antwoord op de Erkende Maatregelen voor Energiebesparing: de LTT Gateway.

‘Denk aan machines die na sluitingstijd aan staan, zoals koffiemachines en printers. Verlichting die onnodig brandt of verwarming dat nog aanstaat. Het is allemaal energieverspilling en dat zit in die kleine dingen. Tel je dat bij elkaar op, dan zie je dat het resultaat ervan groots is. Zeker bij bedrijven met flink wat medewerkers kan dit al gauw in de papieren lopen’, vertelt Edwin.

Volgens Muller zijn er 3 stappen nodig voor een ondernemer om zijn energieverbruik en energierekening omlaag te zien gaan en de overheid hierover te informeren. ‘Monitoren, managen en besparen, dat is alles. De LTT Gateway is de verbinder tussen slimme meters die gebouwen intelligent maken, de sensoren en de gebouwbeheerssystemen. Zo wordt meteen duidelijk welke energie waar verbruikt wordt in het gebouw, door welke apparaten verbruiken en of dit energieverbruik nodig is’, aldus Muller. ‘Het systeem maakt per verdieping, per kantoor eigenlijk, de stroomverbruikers inzichtelijk.’

‘Een voorbeeldje. De verwarming in een vergaderruimte hoort de ruimte alleen op temperatuur te brengen wanneer er mensen in die ruimte aanwezig zijn. Menselijk handelen zetten de verwarming vaak vooraf aan en vergeten het vaak tijdig uit te zetten. Door slimme sensoren te gebruiken wordt dit voorkomen. Deze sensoren kunnen zowel bedraad als draadloos worden aangesloten en detecteren via smartphones of er mensen aanwezig zijn en geven de LTT Gateway een seintje. En die schakelt op zijn beurt de slimme schakelaars aan of uit. Op deze manier wordt energie veel efficiënter verbruikt, alleen wanneer het nodig is. Geloof me, daarmee kun je heel wat euro’s en kwh’s mee besparen.’

‘Een ander voorbeeld is de verlichting. Overschakelen op LED bespaart natuurlijk een hoop, maar vaak blijven lampen onnodig lang branden wat weer energie verspild. De LTT Gateway kan via het Internet of Things de verlichting automatisch afstemmen op het daglicht. Of bij afwijkende energieverbruikspatronen de ondernemer een melding naar zijn smartphone sturen. Denk aan verlichting die buiten kantoortijd brandt, wat zelfs met LED-verlichting een grote energieverspilling is als die de hele nacht brandt. Zonde’, vindt Muller.

Plaats op:
Datum: 29 augustus 2019
Bron: Let Things Talk
Gerelateerde artikelen  
27-03-2013 Nieuws Lampen uit, techniek aan!
08-09-2009 Nieuws Duurzame beveiliging dringt energieverbruik terug
03-10-2017 Nieuws Wireleds introduceert smart lighting solution op Energie beurs
05-01-2009 Achtergrondartikelen De energieopwekkende draaideur
06-08-2010 Nieuws Kans op Energie Make-over van €10.000
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,97 seconden.