Nieuws  
 

Het is een bekend probleem op scholen, van mbo tot universiteit: studenten die het niet zo nauw nemen met de netheid. Dat levert, vooral in druk bezette kantines, vaak rommel op. Zadkine en Gom starten daarom in Rotterdam een breed experiment om het gedrag van studenten te beïnvloeden. Een interactieve afvalbak is één van de elementen.

Zwerfafval geeft overlast in schoolkantines. Niet alleen voor de gebruikers zelf, maar ook voor schoolbesturen en schoonmaakbedrijven. ‘Schoon is bij deze doelgroep niet sexy. Het is niet stoer om je afval netjes weg te gooien’, analyseert Martin Overes, facilitair manager van Zadkine én docent facilitair management. ‘We hebben het weleens geprobeerd met toezicht en posters. Maar dat werkte onvoldoende.’

Overes is ook de geestelijk vader van het experiment dat op de locatie Benthemplein wordt uitgevoerd. Tijdens een kennissessie van Gom Onderwijs over het thema gedragsbeïnvloeding opperde hij het idee om ‘een afvalbak te ontwikkelen die als een speelautomaat prijzen zou uitdelen’. In de basis is zijn voorstel nog goed herkenbaar in het prototype: de ‘Trash Roulette’ die de komende maanden op proef in de kantine staat.
Image

Philippe Raets, voorzitter College van Bestuur Zadkine en Albert van der Meulen, algemeen directeur Gom Schoonhouden, onthullen de interactieve prullenbak.

De Trash Roulette zou in een disco niet misstaan: voorzien van LED-lampjes, geluid en een ontwerp dat wel wat doet denken aan popfestivals. In de bak zit een infraroodlamp met sensor die ‘at random’ een aantal keren per dag aan en uit gaat. Staat de lamp aan en wordt de straal door afval onderbroken, dan valt er een prijs. De prijs wordt afgedrukt op een ticket dat naar buiten rolt, LED-lampjes vormen een lichtpad en je hoort rapmuziek. ‘Dat moet de overige studenten stimuleren om ook hun afval netjes weg te gooien’, legt ontwikkelaar Richard de Vries uit. Met zijn bureau Urban Senses is hij actief in zintuigbeïnvloeding. Het programma bestaat uit meerdere middelen om het gedrag van de studenten positief te beïnvloeden: nieuwe afvalbakken die de aandacht trekken met ontwerpen waarop ‘Feed me’ en ‘Try me’ staan, teksten op de trap naar de kantine met uitspraken van éigen studenten over het afvalprobleem en een groot vloerkleed met ‘welkom in onze kantine’ erop. ‘Veel culturen hebben een positieve associatie met kleden. Het geeft iets huiselijks. Zo willen we sociaal eigenaarschap stimuleren.’
Plaats op:
Datum: 6 februari 2019
Bron: GOM
Gerelateerde artikelen  
12-07-2019 Nieuws Gom Onderwijs lanceert Behavior Learning Lab
14-09-2018 Nieuws Zadkine kiest voor schoonmaak van Gom
04-03-2019 Achtergrondartikelen Van schoonmaker tot onderwijspartner
08-01-2009 Nieuws Houd het schoon en word bewust
28-06-2018 Nieuws CSU opent circulair Innovatielab
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,69 seconden.