Nieuws  
 


Frisse Fabriek: Colt International overhandigt eerste keurmerk voor gezond fabrieksklimaat aan Naber Plastics

De 'gezonde kantoren' en 'happy buildings' schieten als paddenstoelen uit de grond. Tegelijkertijd werken vele duizenden productiemedewerkers nog steeds in ongezonde tochtige, dampende, stoffige en veel te warme of koude productiehallen en werkplaatsen. Om aan die ongewenste situatie een einde te maken, introduceert Colt International uit Cuijk het 'Frisse Fabriek'-keurmerk, een belangrijke stap naar veel gezondere werkomstandigheden in de fabriek.

Commercieel directeur Kor Foekens van Colt reikt het eerste certificaat uit aan directeur Wim Naber van de toonaangevende verpakkingsproducent Naber Plastics uit Waalwijk. Dat gebeurde tijdens de Empack-verpakkingsbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs.

Bewijs van goed werkgeverschap en MVO
Frisse Fabriek is het eerste Nederlandse keurmerk voor het binnenklimaat in fabrieken en werkplaatsen. In een Frisse Fabriek werken medewerkers in een tochtloze ruimte met verse schone lucht, een optimale luchtvochtigheid, voldoende (natuurlijke) ventilatie en een aangename temperatuur, winter en zomer. Hierdoor gaat het welbevinden, werkplezier en de gezondheid van de werknemers er zienderogen op vooruit, leert de ervaring. In ruil krijgen werkgevers er een hogere productiviteit, lagere energiekosten en gemotiveerdere medewerkers voor terug. Het certificaat bewijst dat ze een goed werkgever zijn en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) serieus nemen.

Geïnspireerd op Frisse Scholen
De Frisse Fabriek is geïnspireerd op het 'Frisse Scholen'-programma, dat inmiddels de norm is bij de bouw en renovatie van scholen. In Frisse Scholen leidt het gezondere binnenklimaat aantoonbaar tot betere leerprestaties en een lager schoolverzuim. Met de Frisse Fabriek wil Foekens dezelfde verbeteringen helpen realiseren voor medewerkers in de maakindustrie

Gezond klimaat belangrijke arbeidsvoorwaarde
Anno 2018 is het klimaat in veel fabrieken en werkplaatsen nog steeds onder de maat. 's Winters leidt tocht tot veel klachten en verzuim en 's zomers krijgen medewerkers het benauwd van de zeer hoge temperaturen (35ºC is heel gewoon) waarin ze werken.

Productiviteit stijgt tot 15%
In een Frisse Fabriek zorgt natuurlijke, regelbare ventilatie voor frisse lucht. Bij warm weer wordt de lucht op natuurlijke wijze gekoeld door energiezuinige waterdampkoelers, waarmee de temperatuur 8 à  graden wordt verlaagd. Onderdruk in de hal wordt voorkomen, zodat het niet kan tochten. Een goed klimaat heeft een hoge Return On Investment. Bij klanten van Colt kan de productiviteit stijgen met 12 tot 15% en dalen de energiekosten met 25% en meer, vooral door het ontbreken van energieverslindende mechanische ventilatoren en het hergebruik van de warmte van de machines.

Hoe word je een Frisse Fabriek?
Bedrijven die voldoen aan de eisen, komen in aanmerking voor het Frisse Fabriek-certificaat, ook niet-klanten van Colt. Het klimaat wordt ter plekke gecontroleerd. Na een positieve beoordeling mag het bedrijf zich officieel een Frisse Fabriek noemen en dit predicaat gebruiken in zijn marketing- en arbeidsmarktcommunicatie.


Plaats op:
Datum: 13 april 2018
Bron: Colt International BV
Gerelateerde artikelen  
21-03-2018 Achtergrondartikelen Frisse fabriek belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde in krappe arbeidsmarkt …
22-08-2016 Nieuws Veel Europese scholen hebben nog steeds een slecht binnenklimaat
24-11-2016 Nieuws Werkplekken steeds gezonder
04-09-2008 Nieuws Landelijke proef frisse lucht voor basisscholen
10-02-2016 Nieuws Gom maakt evenementenlocatie Van Nelle Fabriek schoon
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,52 seconden.