Nieuws  
 

IT-professionals die willen leren om softwaresystemen van goede kwaliteit te bouwen kunnen begin maart bij de Open Universiteit starten met een kort studieprogramma op masterniveau: Gecertificeerd Software Quality Engineer. Deze opleiding is gericht op het realiseren van structurele kwaliteit in het ontwikkelproces van software, zowel bij nieuwbouw, als bij onderhoud, uitbreidingen en veranderingen van bestaande systemen.

Bij softwarekwaliteit kun je onderscheid maken tussen een functionele en structurele aanpak. Functionele kwaliteit wordt met name door middel van testen getoetst en geborgd. De OU-opleiding richt zich specifiek op structurele kwaliteit, en wel op de structurele kwaliteit van het volledige ontwikkelproces van software, in alle leeftijdsfasen van systemen.

Het studieprogramma is opgebouwd uit drie modules met elk een andere invalshoek op het realiseren van softwarekwaliteit. In de module Requirements engineering wordt ingezoomd op het begin van de lifecycle van softwaresystemen: hoe zorg je ervoor dat een systeem wordt gebouwd dat voldoet aan de doelstellingen van stakeholders.

De module Software evolution richt zich op de fase vanaf de release van een softwaresysteem. De software zal dan moeten worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Bij verouderde systemen moeten risicogebieden in kaart worden gebracht en moet de structuur worden achterhaald, programmacode verbeterd en fouten opgelost.

In de module Software management staat het evenwicht centraal tussen het te maken product, het proces waarin dit gebeurt en de personen die hierbij een rol spelen.

De drie modules kunnen desgewenst worden ingebracht in de Master of Science Software Engineering (14 modulen, exclusief hbo-schakelprogramma).

De meeste cursussen en opleidingen over softwarekwaliteit bestaan uit een aantal fulltime dagen. De Open Universiteit daarentegen kiest voor een avondopleiding met een doorlooptijd van een jaar. Daardoor krijgt de kennis de tijd om te bezinken, kunnen vaardigheden goed ingeoefend worden en is de opleiding goed te combineren met werk. De deelnemers ontmoeten elkaar in tweewekelijkse bijeenkomsten: ofwel klassikaal en face-to-face, ofwel online in een virtuele klas. De virtuele bijeenkomsten besparen veel reistijd terwijl er toch voldoende interactie is met studiegenoten en de docent.

De eerste studiebijeenkomst voor het Certified Professional Program (CPP) Gecertificeerd Software Quality Engineer vindt plaats op woensdag 6 maart 2013. Voor meer informatie over de opleiding, toelatingseisen, kosten en inschrijving kunt u terecht op de website: www.ou.nl/studieaanbod/CPPSQE.

 

Plaats op:
Datum: 24 januari 2013
Categorie: Nieuw product of dienst, Opleidingen
Bron: Open Universiteit
Gerelateerde artikelen  
29-01-2013 Nieuws Ron Rouhof aangesteld als COO
24-03-2009 Nieuws Integrated Building & Engineering
11-01-2013 Nieuws OU in Europees project voor beveiliging software vliegtuigen
05-02-2013 Nieuws SQS breidt uit en opent nieuw kantoor in Utrecht
27-05-2013 Nieuws Software testen uit de cloud
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2018 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,6 seconden.