Nieuws  
 

Op 15 november ondertekenen elf organisaties uit verschillende werelden en met verschillende disciplines het convenant Urban Strategic Planning for Active and Healthy Ageing (USP Age). USP Age onderzoekt hoe slimme ingrepen op het gebied van stedenbouw, woningbouw en inrichting van de publieke ruimte kunnen helpen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Ook ontwikkelt USP Age  praktische oplossingen voor partijen in Nederland en Europa. Initiatiefnemer van het convenant is TNO. De ondertekening vindt plaats tijdens het congres Ruimte voor Gezondheid, dat op 15 en 16 november in Groningen wordt georganiseerd.
 
USP Age gaat de  uitdaging aan om met stedenbouwkundige en gebiedsgerichte innovaties te bouwen aan leefomgevingen die de gezondheid, het welbevinden en de maatschappelijke participatie van ouderen bevorderen.
 
Het consortium USP Age brengt partijen bij elkaar uit verschillende werelden en met verschillende disciplines. Universiteiten en hogescholen (Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen); kennis- en innovatie-instituten (TNO, RIVM, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg), architectuur en stedenbouw (Platform Gras), de medische onderzoekswereld (Universitair Medisch Centrum Groningen), stedelijke regio's (gemeentes Rotterdam en Groningen), en lokale en regionale stakeholders waaronder het bedrijfsleven (Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland).
 
USP Age bundelt de krachten voor degelijk vernieuwend onderzoek en beleidsontwikkeling, én ontwikkelt en begeleidt praktische experimenten voor vernieuwing op lokaal niveau. De combinatie van aanpakken moet het mogelijk maken richtlijnen, beleidsinstrumenten en praktische hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee partijen door heel Europa aan de slag kunnen om hun eigen lokale leefomgeving op de demografische verandering voor te bereiden.
 
USP Age gaat van start met experimenten en proeftuinen in de gemeentes Rotterdam en Groningen waaronder onderzoek naar de omgeving in relatie tot meer bewegen. Het consortium zet zich ervoor in zo snel mogelijk meer steden en regio's aan te haken. USP Age is onderdeel van het European Innovation Platform on Active and Healthy Ageing. Het einddoel van het consortium is een Europees netwerk van steden en regio's dat gezamenlijk werkt aan het verbeteren van de leefomgeving van en voor ouderen.
 
We verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterkt.
Met circa 3.500 professionals werkt TNO aan toepasbare kennis en oplossingen voor wereldwijde schaarsteproblemen.
TNO focust haar inspanningen op 7 thema's.

Plaats op:
Datum: 14 november 2012
Categorie: Partnerships
Bron: TNO
Gerelateerde artikelen  
31-10-2019 Nieuws Groningen in teken van omgaan met klimaatverandering
19-12-2008 Nieuws Asito Groningen is verhuisd
19-12-2008 Nieuws Asito Groningen is verhuisd
05-10-2017 Nieuws Draaijer+partners versterkt marktpositie
11-06-2008 Nieuws Nieuwe lector Inkoopmanagement Hanzehogeschool en NEVI
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,74 seconden.