Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  


Bob Seffinga behaalt zijn Executive MBA bij Ifmec met ‘Zorg voor Energie’


Bob Seffinga, projectleider Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij Cosis, behaalde bij Ifmec zijn Executive MBA met de dissertatie Zorg voor Energie. Na bewust gekozen te hebben voor Ifmec als opleidingsinstituut, heeft hij genoten van zijn 3 jaar studie. De kennis die hij heeft verworven in de de praktijkgerichte opleidingsmodules kan hij toepassen in de dagelijkse praktijk.

 ”Deze opleiding heeft mij een heel andere kijk gegeven op dezelfde vraagstukken.”

Door Ted Walraven

Seffinga was al langer geïnteresseerd in het behalen van zijn MBA. “Ik ben geïnteresseerd hoe dingen in elkaar steken en ik wil graag nieuwe kennis tot mij nemen.” En die interesse richt zich bij hem met name op zijn eigen vakgebied facilitymanagement en meer specifiek op duurzaamheid. In 2008 had hij al eens onderzoek gedaan naar Duurzaam facilitair beheer in de verpleging en verzorging. “Dit bleek een uitstekende aanvulling.”

“Ik wilde de studie afronden met een onderzoek waar in de praktijk daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. Het is zonde om kennis te vergaren en deze niet te gebruiken. Toen ik mijn MBA startte was ik hoofd van de facilitaire afdeling van Promens Care. De ondersteunende diensten van Promens Care en NOVO zijn in de loop van de studie samengevoegd.” Seffinga werd Projectleider MVO en kon in deze rol zijn passie voor duurzaamheid in de praktijk vorm geven. Eind 2015 besloot hij onderzoek te doen naar de factoren die een rol spelen om het vastgoedbestand van Promens Care en NOVO energieneutraal te kunnen maken.

Niet direct een logische volgorde omdat de meeste studenten eerst het onderwerp kiezen en daarna met hun MBA starten. Ifmec maakt het echter door de modulaire opbouw van de opleiding mogelijk voor studenten  in eigen tempo en volgorde de opleiding te volgen. De modulaire opbouw bij Ifmec beviel Seffinga. “Omdat ik de opleiding op eigen initiatief en grotendeels voor eigen rekening heb gevolgd, was het het belangrijk dat het goed te combineren viel met mijn werk. Daarnaast is het een praktijkgerichte opleiding waar praktijkervaring belangrijk is. Dit leverde mij veel direct toepasbare kennis op. Ook het uitwisselen van ervaringen met medestudenten was hierbij waardevol.”

Het schrijven van de dissertatie Zorg en Energie heeft hem veel geleerd en nieuwe inzichten gegeven. “Om te komen tot een energieneutraal vastgoedbestand zijn er vier belangrijke factoren: energie, technologie, beleid en gedrag. Vanuit mijn achtergrond als facilitymanager keek ik in het verleden voornamelijk naar de technologiekant en de budgetten die daarbij passen. Met het gedrag van deze gebruiker werd geen rekening gehouden en dat werkt niet in de praktijk. Bij verandering moet je meerdere afwegingen maken en dat vergt zorgvuldigheid. We maken het ons daarbij vaak onnodig ingewikkeld.”

Seffinga legt uit: “Gedrag is een heel ander aspect dan economie en technologie. En dat ligt niet alleen bij de gebruikers, maar ook bij de leidinggevenden en het managementteam van de organisatie, want deze hebben een voorbeeldrol.” Technologie kost tijd en de vraag is hoe investeringen op tijd terugverdiend kunnen worden. Daarom is het soms verstandiger om een investering uit te stellen en te werken aan gedragsverandering.”

“Voorheen keek ik naar het totale energieverbruik van de organisatie en hoe dit met technologie kon worden gereduceerd. Ik ben me er nu van bewust dat dat te kort door de bocht is en dat ik vanuit breder perspectief moet kijken. Hoe kan bijvoorbeeld energiezuinig gedrag worden gestimuleerd en wat kan dat de organisatie opleveren.”

Op de vraag of het niet voornamelijk aankomt op het doen van investeringen, wijst Seffinga op het feit dat in zijn werkomgeving een heel klein deel vastgoed in eigendom is en de rest wordt gehuurd. “Waarom zou je investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen als je niet weet of je over twee jaar nog de huurder bent en de investering nog niet hebt terugverdiend.”
Is het dan niet juist een statement om deze investering toch te doen? “Natuurlijk zou dat een mooi statement zijn. Maar organisaties moeten weloverwogen keuzes maken. Het opstellen van een (energie)beleid kan helpen.”

Kan Cosis komen tot een energieneutraal vastgoedbestand in 2025? De onderzoeksvraag in de dissertatie van Seffinga wordt uiteindelijk bevestigend beantwoord, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Hij ontwikkelde daarvoor het EnergieTransitieWiel. Hierin vormen economie, technologie, gedrag en beleid de factoren om te kunnen komen tot een energieneutraal vastgoedbestand. Seffinga gaat dit omzetten naar een breed inzetbaar instrument voor andere organisaties. Het onderzoek wordt de komende maanden geanonimiseerd voordat het gepubliceerd wordt.Seffinga gebruikt de metafoor van een wiel om aan te geven dat het van belang is dat de factoren goed op elkaar worden afgestemd, want anders ontstaat er een onbalans. Met en wiel in onbalans is de kans klein dat het doel, (in dit geval) een energieneutraal vastgoedbestand, zal worden bereikt.

 

 

 

 

 

Plaats op:
Datum: 11 oktober 2016
Bron: IFMEC International Facility Management Expert Centre
Gerelateerde artikelen  
14-09-2016 Achtergrondartikelen Executive MBA Facility Management in Nederland
26-10-2016 Achtergrondartikelen Erna Daling behaalt Executive MBA met dissertatie Deltion 2020
09-01-2018 Achtergrondartikelen In control met prestatiemetingen bij prestatiecontracten
23-12-2016 Nieuws Cum Laude slagen. Hoe doe je dat?
14-09-2016 Mensen Professor Ton de Leeuw neemt afscheid van Ifmec
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,48 seconden.