Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Een werkgever is gebaat bij gezonde en fitte werknemers. Deze werknemers beschikken over genoeg energie om ook in financieel lastige tijden goede prestaties te kunnen blijven leveren. Ook verzuimen zij minder vaak. "Dat werkgevers werknemers mogen aanspreken op ongezonde leefgewoonten is echter pas effectief, als niet alleen de werknemer maar ook de werkgever zijn verantwoordelijkheid hierin neemt". Dat stelt Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en senior adviseur bij 365/Zin.

De invloed van een ongezonde leefstijl op verzuim dringt steeds meer door. Het blijkt dat zo'n 40% van de werkgevers beleid heeft op het gebied van leefstijl en beweging. Hoewel de leefstijl de keuze is van de werknemer, kunnen werkgevers veel doen om werknemers bewust te maken van hun leefstijl en ongezonde leefgewoonten aan te pakken. Schaufeli: "Binnen 365 gaan we nog stap verder dan minister Kamp, die onlangs heeft gepleit voor het aanspreken van werknemers op overgewicht en teveel roken. Aanspreken is pas effectief als je ook hulp aanbiedt."
 
Er zijn diverse leefstijlprogramma's beschikbaar om ongezonde leefgewoonten aan te pakken. De leefstijlprogramma's richten zich op de BRAVO leefstijlfactoren: (meer) bewegen, (stoppen met) roken, (minder) alcohol, (gezonde) voeding en (voldoende) ontspanning. Deze factoren hebben invloed op de vitaliteit en gezondheid van mensen. Ze pakken niet alleen ingesleten gewoontes aan, maar gaan ook echt aan de slag met het veranderen van leefstijl. Met als resultaat dat de werknemer actiever en gezonder wordt. "Het mes snijdt aan twee kanten. Positief voor de werknemer die zich energieker voelt, en positief voor de werkgever, die zich getuigt van goed werkgeverschap in combinatie met lagere verzuimkosten en een betere performance."

Plaats op:
Datum: 16 juli 2012
Categorie: Arbo en BHV
Bron: 365
Gerelateerde artikelen  
21-12-2010 Nieuws Werkgever moet gratis fruit aanbieden
24-06-2011 Nieuws V-Check
08-02-2019 Nieuws Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker
02-11-2008 Nieuws Ziekmelden verandert
29-10-2018 Nieuws Een energieke werknemer begint bij jezelf
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,36 seconden.