Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Zoals men verwacht dat een verhuismanager verhuist zo denkt men ook dat het alleen gaat om het organiseren van logistieke acties. Eerder heb ik al een geschreven over het feit dat een verhuismanager alles doet behalve verhuizen. Als centrale spin in ’t web realiseert de verhuismanager zich enorm dat de menselijke betrokkenheid en interactie wellicht van nog groter belang is. In ieder geval kan gesteld worden dat het volledig integreren van deze factor in de totale projectaanpak de verborgen kosten binnen een organisatie minimaliseert. Dit weer ten behoeve van het resultaat en de corebusiness van de organisatie.

Stress
Een werkgever hoort zuinig te zijn op zijn/haar personeel  Tenslotte vormen zij het hart van de
onderneming. Daarbij is personeel een zeer schaars bedrijfsmiddel geworden en liggen de concurrenten op de loer. Een verhuizing is en blijft nu eenmaal een grote stressfactor voor veel mensen. Een klein foutje in de planning heeft al snel grote gevolgen. Gevolgen waar een organisatie uiteindelijk onder leidt. Het erbij betrekken van een externe verhuismanager lijkt in eerste instantie kostbaar en niet relevant. Maar het biedt de werkgever een goede en vooral veilige oplossing op dit gebied van rust, ontzorging en continuïteit. Een serieuze verhuismanager functioneert ook als een soort verandermanager en is het menselijk kapitaal van een organisatie in goede handen.

Routine
Voor veel mensen is verhuizen nu eenmaal geen dagelijks werk. En gelukkig maar, want verhuizen scoort nog steeds hoog als veroorzaker van stress, ziekteverzuim en zelfs burn-out klachten. Essentieel dus om dit zorgvuldig aan te pakken. Verhuizingen zijn voor een deskundig verhuismanager wel dagelijks werk, waarbij de factor stress gereduceerd wordt tot een minimum, door het aanwezige specialisme en jarenlange ervaring.
        
Emoties
Verhuizen betekent ‘onthechten’ en ‘afscheid nemen’. Angst voor het verlies van de aloude bedrijfscultuur, het betrekken van een nieuw pand, het wennen aan een nieuwe omgeving. Het zijn veranderingen in een mensen-leven waar de gemiddelde werknemer niet op zit te wachten. Een goede en transparante communicatie verhoogt het commitment van de medewerkers hetgeen van groot belang is bij een vaak noodzakelijk organisatorische verandering.

Communicatie
Iedereen kent die situaties wel: een goed bewaard geheim lekt uit, en uw medewerker hoort in de wandelgangen dat er een verhuizing op stapel staat. Of de mail over de nieuwe indeling is helder geformuleerd, maar helaas net niet naar die nieuwe tijdelijke medewerker gestuurd. Medewerkers zijn oprecht teleurgesteld als zij per ongeluk zijn overgeslagen bij de kamerindeling of niet op de hoogte zijn gesteld omdat zij met ziekteverlof waren. Achterdocht, als men denkt dat er opzet in het spel is, kan heel hardnekkig zijn. Gelukkig zijn sommige mensen ook juist erg blij, bijvoorbeeld omdat ze verhuizen naar een schoon, helder ruikend, licht en ruim gebouw.

De aanpak
Continuïteit is voor de meeste bedrijven van groot belang en moet gewaarborgd worden. Dit vergt een goede coördinatie van alles wat bij een bedrijfsverhuizing komt kijken. Bijna altijd worden de werkzaamheden uitgevoerd door verschillende bedrijven, elk vanuit hun specifieke discipline. Een projectmatige aanpak is hierbij onontbeerlijk. De gemiddelde medewerker kan dit dan ook niet ‘erbij’ doen, naast het dagelijkse werk. De corebusiness van de organisatie heeft altijd de hoogste prioriteit binnen een organisatie. Om er van  verzekerd te zijn dat een verhuizing alle aandacht krijgt zonder dat het ten kosten gaat van de corebusiness is het raadzaam om een kundig persoon (intern/extern) het verhuisproject te laten leiden in een waarschijnlijk toch al roerige periode. Gezien de factor ‘mens’ een belangrijke rol speelt hierbij is het meer rendabel om een externe projectleider in te zetten.
                                                  
Ton Kouwets
projectmanager
MPS Projecten

Plaats op:
Datum: 8 oktober 2018
Bron: MPS Projecten
Gerelateerde artikelen  
14-05-2018 Achtergrondartikelen Verhuismanager anno nu doet niet aan verhuizen
28-04-2010 Nieuws Ontzorgen in de zorg!
10-11-2010 Achtergrondartikelen Zorghuisvesting verdient extra aandacht
09-03-2010 Nieuws Zorghuisvesting verdient extra aandacht
26-02-2010 Nieuws Na de makelaar begint het werk pas voor een organisatie
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,61 seconden.